Mere gennemsigtighed og øget investorbeskyttelse

Den 3. januar 2018 trådte et nyt EU-direktiv (MiFID II) i kraft. Direktivet har til formål at gøre investeringsmarkederne mere gennemsigtige og øge beskyttelsen for dig som investor. Her på siden finder du oplysninger om MiFID II, og hvad reglerne betyder for dig som investor.

De nye regler betyder overordnet set, at du som investor får:
 • Flere oplysninger om risici og omkostninger – både før og efter du handler værdipapirer
 • Produkter er i højere grad tilpasset dine behov
 • Bedre grundlag for dine investeringsbeslutninger

Modtager du investeringsrådgivning, vil vi stille lidt flere spørgsmål, bl.a. om din erfaring, formålet med din investering og om din evne til at bære tab. Det gør vi for at sikre, at investeringen også passer til dit behov og personlige situation.

Woman leaning back white shirt red lips 

Ikke-uafhængig rådgivning

Vi tilbyder ikke-uafhængig rådgivning, hvilket betyder, at rådgivningen primært er baseret på, og begrænset til, værdipapirer udstedt af Nordea selv eller af selskaber, som vi har et tæt samarbejde med.

 

Indgående information om produktet

På investeringsforeninger, ETF’er, certifikater og strukturerede produkter stiller vi Central Investorinformation til rådighed. Central Investorinformation er et dokument, der giver et samlet overblik over blandt andet karakteristika ved produktet, risikoen og omkostningerne. Dokumentet gør det nemmere at sammenligne produkter og produkttyper. I forbindelse med køb vil du blive bedt om at bekræfte, at du har læst Central Investorinformation på produktet.
Du finder Central investorinformation i Nordea Investor på produktsiden for det enkelte værdipapir.

 

Woman outdoors in white jacket 

Rapportering for privatpersoner

Er du privatperson, skal du sikre dig, at dine oplysninger hos Nordea er opdaterede. For hver ordre vi udfører på dine vegne, er vi forpligtet til at sende en rapportering af ordren til relevante myndigheder med detaljer om ordren. For privatpersoner betyder det, at vi blandt andet skal have oplysninger om dit statsborgerskab og andre lignende informationer inden handler med værdipapirer kan gennemføres.
Klik her for at opdatere dine kundeoplysningerÅbner i nyt vindue

 

Rapportering for virksomheder

Som virksomhed skal du anskaffe en såkaldt LEI-kode for at kunne handle med værdipapirer i EU. En LEI-kode er et internationalt identifikationsnummer, som alle virksomheder, foreninger og fonde skal bruge, når de handler med værdipapirer og derivater i EU. Hvis enkeltmandsvirksomheder handler derivater, skal de også have en LEI-kode. For handel med øvrige værdipapirer rapporteres handler under indehaverens personlige oplysninger -  se ovenfor. 
Læs mere om LEI-koderÅbner i nyt vindue

 

Omkostninger og gebyrer

Du vil få mere detaljeret information om, hvad du betaler for dine investeringer og vores serviceydelser, end du gør i dag. En gang om året modtager du en oversigt i Netbank med en samlet opgørelse, der giver dig et fuldt overblik over de omkostninger, du har betalt til os. 

 

Provision modtaget af banken fra andre parter

Vi kan fortsat modtage formidlingsprovision eller lignende betalinger fra andre parter for investeringsservices og lignende ydelser. Dog ikke for serviceydelser forbundet med porteføljeforvaltning. Den primære forudsætning for at vi modtager sådan provision er, at kvaliteten i vores serviceydelser øges, og at provisionen ikke giver anledning til interessekonflikter. Visse betalinger er undtaget i henhold til lovgivningen. 

 

Optagelse af samtaler og anden kommunikation

Lovgivningen kræver, at vi registrerer alle telefonsamtaler der kan føre til eller fører til afgivelse af ordrer om køb/salg af værdipapirer. Det er i begge parters interesse, da indspillede samtaler senere kan bruges til at dokumentere, hvad der blev sagt i forbindelse med ordrens afgivelse. 

Numbers on a computer screen 

Ophør med strakshandel

Som følge af vores MiFID II-implementering vil vi ikke længere tilbyde at gennemføre ordrer som strakshandler via Nordea Investor eller Nordeas filialer i de fleste værdipapirer. Det vil naturligvis stadig være muligt at gennemføre ordrer på børsen (med eller uden limitering afhængig af typen af værdipapir) og via kommis

Det skal du gøre...

Vi lever allerede i dag op til en stor del af de nye regler, men loven skærper yderligere reglerne for rådgivning, salg af investeringsprodukter og rapportering til myndigheder.

Er du privatperson, skal du derfor sikre dig, at dine oplysninger hos Nordea er opdaterede. Som virksomhed skal du endvidere anskaffe en LEI-kode for at kunne handle med værdipapirer i EU. Har du gjort dette, behøver du ikke foretage dig yderligere på baggrund af de nye regler.

Vi anbefaler desuden, at du sætter dig ind i nedenstående dokumenter og vilkår, inden du handler værdipapirer.

Generelle investeringsvilkår Privatkunder Private Banking Erhverv In English Generelle investeringsvilkår Privatkunder Private Banking Erhverv In English